Kennis van zaken
Betrokkenheid en
zorg op maat

De overgang:


De overgang heeft verschillende fasen, elke fase heeft zijn eigen klachten. Hoewel sommige klachten van diverse fasen elkaar kunnen overlappen hebben de klachten in elke fase een andere aanpak nodig.

  • In de 1e fase de pre- menopauze vindt er al een verandering in de hormoonhuishouding plaats. Deze verandering geeft soms onduidelijke maar hinderlijke klachten welke meestal niet herkend worden als behorend bij de overgang. De menstruatie blijft meestal onveranderd. Klachten kunnen zijn: onbegrepen klachten, stemmingsklachten, sneller moe, vaker hoofdpijn, veranderingen in het slaappatroon.


  • De 2e fase, de perimenopauze is de periode waarin de menstruaties onregelmatig worden of van patroon veranderen. In deze fase worden de klachten duidelijker herkenbaar als overgangsklachten:
    Klachten kunnen zijn: slaapproblemen, veranderingen in de seksuele behoeften, onrustige benen, gejaagd gevoel, veranderingen in warmte en koude beleving (soms met opvliegers), wisselende stemmingen,. Onregelmatige menstruaties, menstruaties kunnen soms maanden lang uitblijven, plotseling weer heel regelmatig worden of de periode tussen de menstruaties wordt korter, de menstruatie kan in deze fase ook veel heviger worden. In deze fase komen wisselende hormoonspiegels voor.


  • De 3e fase, de menopauze, duurt eigenlijk maar 1 dag. Het is de eerste dag van de laatste menstruatie. Je herkent hem niet als zodanig omdat pas een jaar later kan worden vastgesteld dat dit de laatste menstruatie was.
    Er is niets waardoor je kunt weten dat een menstruatie, de laatste is. (uitgezonderd medisch ingrijpen)


  • De 4e fase de post menopauze is de laatste fase: Als de menstruatie een jaar is weggebleven gaan we er vanuit dat de menstruaties gestopt zijn.
    De eierstokken zijn steeds minder oestrogeen gaan produceren en zolang het lichaam niet gewend is aan een veranderd oestrogeen/ progesteron gehalte kunnen er klachten door ontstaan. Het hangt van een aantal factoren af of er een verstoring hormonale balans ontstaat.
    Deze fase kan heel verschillend verlopen, het lichaam is hormonaal niet in evenwicht en dat kan tot uiting komen in diverse klachten. Opvliegers, vermoeidheid, stemmingsklachten, droge slijmvliezen, gewrichtsklachten, hartkloppingen, gejaagdheid, gewichtstoename, seksuele problemen, onrustige benen, concentratieproblemen, somberheid.



Aan al deze klachten is wat te doen, wij helpen u graag door deze fase heen!